Д-р Николов от МБАЛ „Лайф Хоспитал": Разполагаме с най-добрата апаратура за камъни в бъбреците и уретера

Д-р Владимир Николов - специалист по урология и ендоурология в МБАЛ „Лайф Хоспитал"

В „Лайф Хоспитал" лекуваме пациенти от цяла Северна и Североизточна България, търсят ни хора от Стара Загора, Сливен, Ямбол, Пловдив, Хасково

В МБАЛ „Лайф Хоспитал" лазарната литотрипсия е рутинна. 3а 3 години са извършени 974 броя семиригидни уретероскопии с лазeрна литотрипсия на конкременти в уретерите /камъни в уретерите/. Флексибилните реноскопии с  лазерна литотрипсия на конкременти в бъбреците/ камъни в бъбреците/ са  361 броя за 2 години.

Апаратурата, с която разполагаме в болницата, е една от най-добрите на световния пазар. Оборудвани сме с апарат за биполярна плазмена резекциева вапоризация на фирмата Olympus, което позволява да сеоперират тумори на пикочния мехур и простата, без да има ограничение във времето. За разлика от монополярните операции, където се работи с глюкоза, при новия метод се използва физиологичен серум и вече могат да се оперират значително по-големи простати. Например най-голямата простата, която съм отстранявал досега, е 160 милилитра.  От 3 години разполагаме и със семиригиден уретерореноскоп и с флексибилен уретерореноскоп на Olympus, както и с лазер на американската фирма Cook Мedical, която е водеща в света за медицински лазери. С тази апаратура обработваме безкръвно камъни в пикочния мехур с размери 5-6 см, като ги раздробяваме.  По същия начин изпълняваме безкръвни операции, в които се влиза през уретрата в пикочния мехур и се обработват камъни в уретера – отдолу догоре. Операцията се изпълнява със семиригиден уретерореноскоп. Вътре в бъбреците работим с флексибилен уретерореноскоп. Така могат да се обработват камъни в легенчето и във всички чашки на бъбрека. Това замества големите отворени операции за вадене на бъбречни камъни. Всички интервенции се извършват много елегантно и фино, най-щадящо за пациента, който на втория ден вече може да си отиде вкъщи, а на следващия да бъде на работа.Апаратурата, с която разполагаме в момента, особено за разбиване на камъни в уретера и в бъбреците, е уникална за България. И други болници разполагат с апаратура и с лазери, но разликата е в качеството им. При нас лазерът е по-скъп, но лазерното влакно работи при 20 души и по този начин се снижава себестойността на интервенциите и доплащането от пациентите.  Апаратурата при нас е такава, че ни позволява да стигнем до бъбрека и до горната част на уретера..За профилактика съветвам всички мъже над 45-годишна възраст задължително да си правят туморен маркер за простата. В момента имам трима млади пациенти между 46 и 49-годишна възраст, които имат карцином на простатата.  Болните, които са с бъбречнокаменна болест, да си правят редовна профилактика. Има препарати, които могат да ползват, да пият много течности. Най-важното е, че човек, който веднъж е имал бъбречна криза, трябва да помни, че за цял живот остава болен от бъбречнокаменна болест. Може след 10 г. отново да направи камък. Затова е най-добре веднъж годишно да си прави ехография, за да си следи състоянието. Освен това не трябва да се забравя – човек никога през живота си не трябва да уринира кръв. Дори веднъж да се случи, а след това урината ви да е чиста, трябва да отидете на лекар. Това може да се повтори след месец, два или пет и накрая да се окаже, че има тумор на пикочния мехур. За всяко нещо, което смущава хората, по-добре е да отидат на уролог или поне да си направят ехография.

 

 

Бургаска болница с нов рентген от най-висок клас   В "Лайф Хоспитал" извършват цялата гама от  изследвания при максимално качество на образа и минимално лъчево натоварване на пациента

В "Лайф Хоспитал" вече заработи нова рентгенова апаратура от най-висок клас. Скопично-графичият  апарат извършва цялата гама изследвания при максимално качество на образа и минимално лъчево натоварване на пациента. Дигиталната рентгенография е сравнително нов метод, който благодарение на постиженията в областта на информационните технологии, позволява усъвършенстване на конвенционалния рентгенов образ. Освен лесния начин за транспорт и архивиране (стандартен CD), тя има много предимства и със своето високо качество на изображение, което допълнително може да се обработва в желаната насока. Другите плюсове на апаратурата са, че дава възможност за по-широко разпространение на получените образи като ги препраща по интернет към специалисти или клиники в цялата страна, прави по- малко повторения като резултат на техническа грешка, използват се по-малко средства за създаване на копия. Предимства на новия  рентген пред другите от по-старо поколение са позволява успоредно "движение " на клиничната  текстова информация  с тази от получените изображения в рамките на болничната информациоона система и по-компактно архивира и дезархивира. Дигиталната или цифровата рентгеногафия, която предлага "Лайф Хоспитал"  всъщност представлява  безфилмова технология, даваща възможност за получаване на качествени изображение , което може да се обработва допълнително и да се съхранява лесно, обясняват специалисти. Днес съществуват два принципно различни метода за дигитализация на рентгеновия образ -  директна и компютърна дигитализация. Първата се основава на директно преобразуване на образа от рентгеновото лъчение в пикселни стойности , т. е цифри. Най- разпространената технология е така наречената плоска панелна детекторна система. При нея панела е интегриран в апарат и за да може да се използва в практическата работа, големината му е най-малко 43мм/43мм. Нейни предимства са високата доза ефективност и бързо получаване на образа.

Новият рентген в Лайф Хоспитал предоставя на пациента максимално качество на образа с минимално лъчево натоварване

МБАЛ Лайф Хоспитал с нова рентгенова апаратура от най- висок клас

В МБАЛ "Лайф хоспитал" - Бургас извършиха уникална за България операция 71-годишният Стефан Станев от Русе ще започне нов живот след като се подложи на уникална за България операция в бургаската МБАЛ "Лайф хоспитал".

Екип от светила му присадиха изкуствен сфинктер, с който може да уринира. Преди 7 години на  Станев му открили рак на простатата и оттогава не се разделя с памперса, тъй като не може да контролира ходенето по малка нужда.
Ходенето по мъките продължили допреди два месеца, докато лекари не му препоръчали бургаската "Лайф хоспитал", където му поставили изкуствен сфинктер. С него ще поддържа пикочния мехур затворен и ще спира спонтанното изпускане на урина.
"Много съм благодарен, че ме насочиха в Бургас. Чуствам се добре", заяви при изписването си пациентът.
Имплантът е на английска фирма и по време на поставянето му присъствал лично неин представител с хирург от Острова, които заедно със светилото Евгени Аларгов от Гърция,  д-р Деян Анакиевски и уролога от "Лайф хоспитал"  Владимир Николов оперирали.
Мъжът от Русе не се колебал да избере "Лайф хоспитал" след като от различни източници чул много добри отзиви за нея и прочел за модерната техника и добрите кадри, с които разполага.
"Имало е за какво да ми я препоръчат лекарите", заяви Станев.
Тази промяна е струвала 5 хил. евро, като пациентът е заплатил само импланта. Ако беше направена в чужбина, 71-годишният мъж трябвало да брои минимум 30 хил. евро.
Това е първата операция в България с английски имплант, за който фирмата производител дава доживотна гаранция. Затова специално за операцията пратили свой представител да следи за техническото изпълнение по поставянето му.
"Изискваше изключително презизна подготовка и много голяма стерилност, за да не предизвика инфекция. Все пак е чуждо тяло и организмът на пациента може да я изхвърли", обясни д-р Владимир Николов. Операцията минала усдпешно и след 45 дни Стефан Станев ще може да ползва изкуствения сфинктер, за който трябвало време да напасне към органите.

 

Уважаеми пациенти,

МБАЛ „Лайф Хоспитал“ има удоволствието да Ви представи един нов съвременен метод на лечение – хипербарна оксигенация. Това представлява третиране на организма с кислород под налягане. Извършва се в специално лечебно съоръжение, наречено барокамера.

Лечението се извършва както с кислород, така и с въздух под налягане. Самата барокамера е чисто нова, последно поколение, произведена по американски лиценз в Истанбул. Камерата е единствената по рода си в югоизточна България.
В основата на лечението лежи значителното повишаване на кислородния капацитет на органите и тъканите в човешкото тяло. Организмът е изцяло задоволен с кислород, което съществено подобрява проникването на този жизнено необходим газ до всички клетки, даже и при нисък брой червени кръвни телца в кръвта. Всичко това води до няколко важни физиологични ефекти:

 • Биоенергичен ефект – нормализиране на енергийния баланс на тялото.
 • Стимулиращ ефект – регулиране на функционалната и метаболитна активност на организма.
 • Възстановителен ефект – активиране на биосинтетичните и репаративни /възстановителни/ процеси.
 • Детоксичен ефект – Предпазване от образуване на токсични метаболити и активиране на разрушението им.
 • Имунокоригиращ ефект – стимулиране активността на имунната система.
 • Фармакодинамичен ефект – Усилване действитето на диуретици, антиаритмични, антибактериални и цитостатични средства, както и снижение на активността на хипотензивни и наркотични средства.
 • Вазомоторен ефект – Подобряване на мозъчния кръвоток в зоните на поражение /инсулт/, както и снижение на черепно-мозъчното налягане.
 • Деблокиращ ефект – деблокиране на инактивирания хемоглобин, миоглобин и редица чернодробни ензими.
 • Създава определен кислороден резерв на организма.

Тези ефекти позволяват хипербарната оксигенация да се прилага както при болни,така и при здрави хора.

При здрави хора е показана при :

 • Хора с нормална физическа активност, които желаят да подобрят своя имунен, хормонален и метаболитен статус.
 • Хора без тежки дерматологични заболявания, желаещи да подобрят тургора и кръвообращението на кожата си.
 • Спортисти, подготвящи се за състезания, изискващи висока консумация на кислород, както и провеждане на по – добър и пълноценен възстановителен период.

Препоръчителен брой сеанси – 5 -7
Времетраене на един сеанс: 40 мин, което включва
5 мин покачване на налягането
30 мин престой при постоянно налягане от 2 АТА
5 мин намаляне на налягането
Цена на един сеанс: 60 лв.

Заболявания показани за лечение с кислород под налягане:

 • Трудно зарастващи рани.
 • Некротични инфекции на меките тъкани.
 • Състояния след фрактури на крайници.
 • Състояние след мозъчен инсулт.
 • Състояние след инфаркт на миокарда.
 • Мигрена.
 • Неврити (особено на слуховия нерв).
 • Злоупотреба с алкохол и наркотични вещества.
 • Анемични състояния.
 • Хронични хепатити
 • Травматични исхемични увреди на крайници /кръш синдром, компартимент синдром/
 •  Състояния след изгаряния.
 •  Газова гангрена.
 • Остеомиелит.
 • Множествена склероза.
 • Декомпресионна болест
 • /инциденти при воден спорт/.
 • Отравяния с въглероден окис и цианиди.

Противопоказания:

 • Остри респираторни заболявания / ринит, отит, фарингит, бронхопневмония/
 • Туберкулоза.
 • Неопластични заболявания.

Препоръчителен брой сеанси – 10
Времетраене на един сеанс – 60 мин, което включва
5 – 10 мин покачване на налягането
40 – 45 мин престой при постоянно налягане от 2 АТА
5 – 10 мин намаляне на налягането
Цена за един сеанс: 80лв

Барокамерата се намира на територията на “МБАЛ Лайф Хоспитал “ гр. Бургас ж.к.”Изгрев” бул.”Димитър Димов”
За повече информация: телефон Регистратура 056/87 50 50
Д-р Христов 0887 23 80 01

 

Какво е лапароскопска/минимално-инвазивна/ хирургия?

 

Лапароскопската или още наречена  „безкръвна хирургия“ е специализирана техника за извършване на операции в коремната кухина. В миналото, тази техника се използваше обикновено за хирургично лечение на жлъчния мехур. През последните8- 10 години се разшири използването на тази техника , като в момента при липса на противопоказания, всяка коремна операция може да се извърши чрез лапароскопия. В традиционната "отворената" хирургична намеса, хирургът използва различен по големина разрез, за да влезе в корема. При лапароскопската хирургия се използват един или няколко разреза с размери 0.5 – 1см. През всеки разрез се вкарват кухи тръбички - троакари, през които се извършва операцията.В началото на процедурата, корема се изпълва с газ , за да се осигури работно поле и видимост за хирурга. Лапароскопа предава изображения от коремната кухина, чрез камера на монитора в операционната зала. По време на операцията хирургът гледа детайлни изображения на коремните органи . Тази система позволява на хирурга да извършва същите операции, като традиционните, но с малки разрези.

Какви са предимствата на лапароскопската хирургия?

В сравнение с традиционната отворена хирургия, пациентите често изпитват по-слаба болка, периода за възстановяване е по-кратък, и няма груби белези.

Какви видове операции се извършват?

Чрез лапароскопия, се извършват операции на жлъчния мехур, апендикса, хернии на предната коремна стена, диафрагмални хернии, операции върху стомаха и дванадесетопръстника, тънките черва, операции на дебелото и правото черво, както и операции на черния дроб, жлъчните пътища и панкреаса, урологични и гинекологични.

Опасна ли е безкръвната хирургия?

Лапароскопската хирургия е толкова безопасна, колкото и традиционната отворена хирургия. В началото, след въвеждане на камерата хирургът инспектира корема, за да се прецени дали лапароскопската операция може да бъде извършена безопасно. Ако има тежко възпаление, множество сраствания от предходни операции или ако хирургът се сблъсква с други фактори, които пречат за ясната представа за структурите, може да се наложи да се премине към отваряне на корема с цел извършването на безопасна операция под контрола на ръката.
Рискът при всяка операция се определя отчасти от характера на конкретната операция. Фактори отговорни за усложненията са възрастта, общото състояние както и придружаващите заболявания. Винаги обсъждайте какъв е индивидуалния риск при всяка операция с Вашия хирург.
МБАЛ ЛАЙФ ХОСПИТАЛ Е ОБОРУДВАНА С НАЙ НОВО ПОКОЛЕНИЕ ЛАПАРАСКОПСКА АПАРАТУРА И ИНСТРУМЕНТАРИУМ ЗА БЕЗКРЪВНИ ОПЕРАЦИИ.
БОЛНИЦАТА РАЗПОЛАГА С ПЛАТФОРМАТА THUNDERBEAT – ЕДИНСТВЕНА В СВЕТА НАПЪЛНО ИНТЕГРИРАНА БИПОЛЯРНА И УЛТРАЗВУКОВА ТЕХНОЛОГИЯ.
THUNDERBEAT Е РЕВОЛЮЦИОННА СИСТЕМА ЗА БЕЗКРЪВНА ХИРУРГИЧНА НАМЕСА. ПОЗВОЛЯВА НА ХИРУРГА ЕДНОВРЕМЕННО ДА РЕЖЕ ТЪКАНИ И ДА СПИРА КЪРВЕНЕ НА КРЪВОНОСНИ СЪДОВЕ С ДИАМЕТЪР ДО 7 МИЛИМЕТРА.
ПРИ ТАЗИ ТЕХНОЛОГИЯ ХИРУРЗИТЕ РАБОТЯТ БЪРЗО СЪС СИГУРНО КРЪВОСПИРАНЕ.

Др. Бирджан Йозтюрк – Хирург

________________________________________________________________________

 

Супертехника лекува простата с биполярно изпаряване

 

В МБАЛ “Лайф хоспитал”разполагатс апаратурата от месец

 

Доброкачествената простатна хиперплазия представлява уголемяване на простатната жлеза, което може да бъде за сметка на жлезистата, мускулната или съединителната тъкан. Винаги заболяването произлиза от парауретралните жлези за разлика от злокачественото, което е от периферията на жлезата, обяснява д-р Владимир Николов, уролог в МБАЛ “Лайф хоспитал”. Простатата е разположена около пикочния канал и мехурната шийка и с уголемяването си започва да оказва натиск върху тях. Това води до затруднение в уринирането и редица други допълнителни симптоми като често уриниране, нощно, императивни позиви за уриниране, което влошава качеството на живот на пациента. Според наблюденията на д-р Николов през последните 20 г. заболяването много се е подмладило. “Преди пациентите за операция бяха над 65 г., а сега вече имаме оперирани над 45 г. Може би всеки втори-трети над 50 г. е с оплаквания от простатата. Заболяването засяга и потентността, което го прави по-социално значимо”, казва специалистът от МБАЛ “Лайф хоспитал”. За причина се смята хормоналният дисбаланс, който настъпва с възрастта. Заболяването може да доведе до редица усложнения като задръжка на урина, често рецидивиращи уринарни инфекции, образуване на камъни в пикочния мехур, кървене в простатата и най-тежките от страна на горните пикочни пътища - задръжка на урина в бъбреците и уретерите. Това води до бъбречна недостатъчност и ако не се реагира навреме, може да доведе до смърт, обяснява д-р Николов. Лечението към това заболяване може да бъде консервативно или оперативно. “При консервативното с лекарства не може да се постигне излекуване на пациента. Целта им е да подобрят симптоматиката, т.е. да създадат по-нормален и комфортен живот на пациента”, казва Владимир Николов. Препоръката му е лекарствата да се взимат редовно. Д-р Николов е категоричен, че излекуването става само оперативно - с механично премахване на уголемената тъкан, което става чрез отворена или безкръвна операция. “Безкръвната може да бъде класическа трансуре- трална резекция, лазерно изпаряване на простатата и най-но- вата техника - биполярното плаз- мено изпаряване, което според мен е по-добро от лазерното”, казва докторът от МБАЛ “Лайф хоспитал”. От месец болницата разполага с такава апаратура на фирма Оlympus. “Предимствата са, че операцията се извършва в среда на физиологичен серум, което не ограничава времето и от опасността от т.нар. ТУР синдром и кървенето е незначително. Тази апаратура може и е средство на избор и за операции при рак на простатата при запушване на уретрата и мехурната шийка. Също се използва и при тумори на пикочния мехур”, обяснява д-р Николов. Но предупреждава всички пациенти, че независимо от вида на операцията, капсулата на простатната жлеза се запазва, което означава, че рискът от появата на рак си остава и затова трябва да продължат да посещават уролога си и веднъж годишно да следят за простатно специфичен антиген.


     

 

________________________________________________________________________