2015 донесе най-новото поколение урологичен лазер на Cook Medical USA
на Лайф Хоспитал в Бургас

На 12.01.15 първият Cook Medical Холмиум Лазер за България беше инсталиран в МБАЛ „Лайф Хоспитал“ в Бургас.

Изключително сме горди от факта, че успяхме да съберем на едно място най-новата технология за лазерна литотрипсия на уретерални камъни на световния лидер Cook Medical и един от най-успешните и иновативни лекари уролози - д-р Деян Анакиевски от УМБАЛ Света Марина във Варна. Нашият регион е доста предпоставен за образуването на камъни в бъбреците и затова за нас беше важно да намерим най-доброто решение за всички нуждаещи се.“, каза д-р Иванов, собственик на Лайф Хоспитал.
Д-р Деян Анакиевски със съдействието на д-р Владимир Николов и екипа на отделението по урология,  извърш­иха две успешни лазерни литотрипсии още в деня на пристигане на лазера. Изключителен интерес предизвика втория случай, при който трябваше да се разбие камък с големина 2,5 см.
С останалите лазери, с които съм работил до момента времетраенето за разбиване на камък с такава твърдост и размери е не по-малко от 50 мин, а с новия лазер на Лайф Хоспитал това ми отне едва 15 мин. Намаляването на оперативното време е от полза за хирурзите, но най-вече за пациентите, за които процедурата минава изключително леко и без усложнения. От друга страна съкращаването наполовина на продължителността на някои процедури, ще ни позволи да излекуваме повече пациенти в рамките на един работен ден“ - обясни д-р Анакиевски след приключване на процедурите.

Холмиум лазерът на Cook Medical е предназначен за лазерни литотрипсии и третиране на меки тъкани. Максималната мощност на работа е 30W. Oсновно предимство е наличието на две дължини на вълната – дълга и къса. Дългата вълна не предизвиква миграция на камъка и в същото време го разбива до състояние на прах. Мощността и пулсовата честота се регулират поотделно според вида на процедурата и конкретните предпочитанията на специалистите, което позволява третирането на по-широк диапазон от случаи.
Искаме да изразим своята благодарност на екипа на Лайф Хоспитал и на д-р Анакиевски за професионализма и целеустремеността, които проявиха при избора на решение за лазерна литотрипсия. Изключително обнадеждени сме от факта, че се все повече лечебни заведения в България залагат на най-качествените медицински консумативи и апаратура. Желаем успех на целия екипа и нека продължават да бъдат светъл пример за това как една неголяма частна болница мисли за своите пациенти.“, допълни Петър Петров, търговски директор на Вега Медикал.